top of page

İSLÂM MEDENİYETİNDE EĞİTİM KURUMLARI
İlk emri okumak olan İslâm Dini,buna bağlı olarak eğitime büyük bir önem vermiştir.Eğitimin en önemli ismi Hz. Peygamberimizin uygulamalarında eğitime ne kadar önem verdiğini görüyoruz.Buna örnek olarak Bedir Savaşı'nda esir alınan Mekkeli müşrikleri, müslümanlara okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakmıştır.
Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra yaptığı ilk işlerden birisi, mescidin yanına yaptırdığı ''Suffa '' isimli kurumdur.Mescid-i Nebi'deki ilim faaliyeti sonraki camilere de örnek olmuştur.
İslâm eğitim kurumlarından birisi de ''Küttap'' adlı kurumdur.Medreselerden önce açılan bu kurum daha sonra eğitim veren ilk mektepler konumundadır.
İslâm medeniyetinde diğer eğitim kurumu Beytü'l- Hikme'dir.Hicri ikinci asrın sonlarına doğru matematik,mantık,fizik,felsefe,tıp gibi ilimlerin tercüme edilen eğitim merkezidir.Bu eğitim merkezlerinde dini ilimlerde okutuluyordu.
Türkler'in İslâm dünyasına girmesiyle gelişen medreseler Selçuklu ve Osmanlılar döneminde köylere kadar yayılmıştır. Medreselerin en büyüğü ve en önemlisi Selçuklu veziri Nizamü'l- Mülk'ün 1067'de Bağdat'ta kurduğu 'Nizamiye Medresesi'dir.Benzer medreseler İskenderiye, Kudüs, Konya, Tokat, İznik,Fas ve Bağdat gibi merkezlerde de açılmıştır.
İslâm medeniyetinin eğitim kurumlarından Ca-birb, Hayyan, Kindî, Fârabî, Harîzmî,Beyrûnî, İbn-î Sînâ, Gazâlîve İbn-i Rûşd gibi dünya çapında filozof ve bilginler yetişmiştir.

bottom of page